Dwang

WAT WIJ DOEN VOOR KINDEREN, JONGEREN EN VOLWASSENEN:

  • Onderzoek naar en diagnostiek van obsessieve-compulsieve (dwang-)stoornissen en daarmee verbonden stoornissen.
  • Behandeling/therapie bij de obsessieve-compulsieve (dwang-)stoornis of de daarmee verbonden stoornis.
  • Behandeling/therapie bij klachten, die lijken op een obsessieve-compulsieve (dwang-)stoornis, of een daarmee verbonden stoornis. De klachten zijn dan niet zo ernstig, dat sprake is van een obsessieve-compulsieve (dwang-)stoornis of een daarmee verbonden stoornis, maar ze kunnen wél een negatieve invloed hebben op het algemeen dagelijks functioneren.
  • Second opinion, wanneer u het niet eens bent met een (eerdere) diagnose obsessieve compulsieve (dwang-)stoornis of daarmee verbonden stoornis, óf wanneer u het niet eens bent met de behandeling van die stoornis. 

 

Wat zijn obsessies en wat zijn compulsies?
Obsessie zijn dwanggedachten
. Dergelijke gedachten (of neigingen, beelden, situaties) komen steeds weer terug. Dwanggedachten worden als misplaatst, hinderlijk, opdringerig, akelig en beangstigend beleefd. Je wordt er gespannen, onrustig en bang van. Je kunt dwanggedachten proberen te onderdrukken door ze te negeren of tegen te houden, maar dat lukt bijna nooit. De dwanggedachten stoppen meestal pas als je één of meerdere handelingen uitvoert.

Compulsies zijn dwanghandelingen. Het zijn handelingen/taken of regels, die je van jezelf iedere keer weer moet uitvoeren om de angst, de spanning en de onrust in jezelf te laten ophouden. Als je de handeling niet uitvoert, neemt de spanning en de angst snel toe.

Obsessies (dwanggedachten) en compulsies (dwanghandelingen) kunnen apart voorkomen, maar in de meeste gevallen hebben mensen met een dwangstoornis zowel last van dwanggedachten als van dwanghandelingen. Als je van beide last hebt, volgt de dwanghandeling na de dwanggedachte. Voorbeeld: dwanggedachte = “ik kan besmet worden”……..dwanghandeling: steeds maar weer het huis schoonmaken, handen wassen e.d.

 

ocd1

 

Welke obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen diagnosticeren en behandelen wij?

  • Obsessieve-compulsieve stoornis (de dwangstoornis), waarbij sprake is van dwanggedachten én dwanghandelingen, óf van alléén dwanggedachten, óf van alleen dwanghandelingen.
  • Verzamelstoornis (ook wel “hoarding” genoemd) : hardnekkige behoefte/drang om bezittingen bij zich te houden. Men kan de bezittingen niet of nauwelijks wegdoen of er afstand van nemen. De werkelijke waarde van de bezittingen speelt hierbij geen rol.
  • Trichotillomanie (haaruittrekstoornis): hardnekkige drang om het eigen haar uit te trekken, met als gevolg haarverlies.
  • Excoriatiestoornis (huidpulkstoornis): het hardnekkig en dwangmatig pulken (plukken, krabben, wrijven) aan de eigen huid, met name de huid van het gezicht, de armen en de benen. De huid wordt hierdoor beschadigd en er kunnen littekens ontstaan. Het pulken kan zowel geschieden aan gezonde huid, als aan kleine onregelmatigheden op de huid (bv. moedervlekken en wratjes). Het pulken doet men vooral met de vingernagels, maar het komt ook voor dat men schaartjes, tangetjes, pincetten of andere dingen of bijvoorbeeld zijn/haar tanden gebruikt om de huid mee te bewerken. 
  • Andere gespecificeerde obsessieve-compulsieve of verwante stoornissen: hier kan men bijvoorbeeld denken aan de lichaamsgerich t – repetitief – gedragsstoornis (o.a. dwangmatig op de lip bijten, nagelbijten) of de obsessieve jaloezie (een stoornis, die samenhangt met de ervaren (“meegemaakte”) ontrouw van de partner. Als reactie op de ongerustheid over de ontrouw doen zich steeds herhalende handelingen voor of is er sprake van zich steeds herhalende psychische activiteiten )  

 

Deze pagina wordt continu bijgewerkt/geupdatet